Wat doet peper met je lichaam?

Lekkere peperroomsaus over een steak, enkele stukjes jalapêno-peper op een portie nacho’s of wat rode chilipeper in een pittige curry; peper is een erg geliefd ingrediënt dat wereldwijd in de smaak valt. Je vindt het dan ook in alle vormen, kleuren en sterktes terug. In dit artikel zoomen we in op de oorsprong en voordelen van peper.

wat doet peper met je lichaam

De oorsprong van peper

Peperbollen groeien als kleine besjes aan een tropische peperplant, Piper nigrum genaamd. De besjes zijn ongeveer 5 mm groot en groeien in trossen. De pittige toets die deze peper toevoegt aan je gerechten is te danken aan het bestanddeel piperine. Piper nigrum schenkt ons vier verschillende soorten peperbolletjes, afhankelijk van het oogstmoment en de verwerkingsmethode.

Zwarte en groene peper

De bekendste variant is ongetwijfeld zwarte peper. Om van peperbes naar zwarte peper te transformeren, worden de peperbesjes geplukt voor ze rijp zijn en vervolgens gedroogd. Zo verkleuren ze bovendien van groen naar zwart. Wanneer de onrijpe bessen daarentegen geconserveerd worden, bijvoorbeeld in azijn, dan krijg je groene peper.

Witte en rode peper

Daarnaast komen ook witte en rode peper voort uit Piper nigrum. Waar ligt het verschil dan? De peperbessen krijgen hier de tijd om volledig te rijpen aan de plant. Een rijpe peperbes is rood van kleur en wordt gekenmerkt door een wat zachtere en zoetere smaak. Om witte peper te verkrijgen, wordt de schil rond de bes verwijderd en het witte vruchtvlees gedroogd.

Volledige pepers en chilipepers

Nu vraag je je misschien af waar dan volledige pepers, zoals chilipepers, vandaan komen? Het antwoord is simpel: van een andere soort plant. Deze varianten behoren namelijk tot de nachtschadefamilie waar ook paprika’s deel van uitmaken. Omdat ze geen piperine bevatten, is hun pittige smaak afkomstig van capsaïcine, een stof die zich in de zaadjes en zaadlijsten binnenin de pepers bevindt.

De smaak van deze pepers kan je dan ook eerder omschrijven als pikant in plaats van gepeperd. Het is voor deze pepers dat de Scovilleschaal uitgevonden is, waarmee je de heetheid van een peper kan meten.

Wist je dat roze peper, ondanks zijn uiterlijk en smaak, geen echte peper is? Deze is namelijk niet afkomstig van een peperplant.

is peper gezond

Wat doet peper met je lichaam?

De voordelen van deze zwarte, witte, groene en rode peperbolletjes zijn enorm. Hieronder zetten we ze op een rijtje:

Spijsvertering

Peper bevordert je eetlust, is goed voor je spijsvertering en helpt bij de opname van voedingsstoffen. Bovendien is deze plantaardige stof ook een goede hulp bij de vertering van gifstoffen.

Immuunsysteem

Dankzij zijn antioxiderende eigenschappen draagt peper bij tot het behoud van de goede werking van je immuunsysteem. Met een sterk immuunsysteem ben je optimaal gewapend tegen vervelende kwaaltjes. Lees hier nog meer tips om je weerstand te verhogen.

Bloedcirculatie

Peper optimaliseert je bloedcirculatie doorheen de fijne bloed- en haarvaten. En een goede bloeddoorstroming, daar heeft je lichaam veel voordeel van. Op die manier helpt peper ook bij de reiniging van de lever en de ondersteuning van de algemene leverfunctie, de reiniging van de huid, en de reiniging van de vrouwelijke voortplantingsorganen.

Daarnaast biedt peper ook indirect een voordeel: als peper in een kleine hoeveelheid gecombineerd wordt met andere kruiden, zoals kurkuma, verhoogt peper de effectiviteit van die andere ingrediënten.

Wil je van al deze voordelen genieten? Voeg dan gerust peper en kurkuma toe aan je gerechten of neem een supplement waar deze kruiden in verwerkt zitten.

Lees ook:

Waar is gember allemaal goed voor? 10x gember voordelen

Welke kruiden zijn goed om af te vallen?

7 gezondheidsvoordelen van knoflook