Testen op Coeliakie. Hoe werkt dit?

Bij coeliakie reageert het immuunsysteem abnormaal op gluten. We spreken van een auto-immuunziekte. Voor mensen met coeliakie is dit uiteraard bekend maar velen twijfelen of er sprake is van coeliakie. Ongeveer 1 procent van de Belgen heeft coeliakie. Een veel grotere groep twijfelt of denkt ten onrechte coeliakie te hebben. Bij twijfel moet er getest worden. En deze coeliakie test kan vanaf nu gewoon vanuit huis worden uitgevoerd.

coeliakie

Testen op Coeliakie

Waarom testen?

Een test is de enige manier om zekerheid te krijgen. Natuurlijk moet de test betrouwbaar zijn. Ons advies is dan ook om na te gaan of er via een laboratorium wordt getest. Een lab moet voldoen aan de nodige eisen (onder andere een strenge ISO-certificering).

Coeliakie wordt nogal eens verward met prikkelbare darm syndroom, lactose-intolerantie, en andere gastro-intestinale aandoeningen. Een juiste diagnose helpt om verwarring te voorkomen en ervoor te zorgen dat je de juiste vervolgstappen kan nemen. In geval van coeliakie betekent dit in de praktijk het aanpassen van voedingspatronen.

Hoe werkt testen?

We beschrijven de test van testalize.me. Het bedrijf dat in Nederland vooral bekend is geworden om hun Soa tests. Het bedrijf werkt met laboratoria samen en kan zo uiterst betrouwbare tests op de markt brengen.

De eerste stap in het testen op coeliakie is een bloedtest Je kunt een test aanvragen via jouw huisarts, maar ook kan je zelf thuis testen met testalize.me. In dat geval neem je zelf een paar druppels bloed af met een vingerprik.

In jouw bloed wordt vervolgens – in het laboratorium – gezocht naar specifieke antistoffen. Het bloed wordt eerst onderzocht op IgA- antistoffen. Blijkt er sprake te zijn van een IgA-deficiëntie, dan wordt er idealiter doorgetest op IgG-antistoffen. Bij coeliakie worden er namelijk antistoffen tegen gluten gevormd. Als die antistoffen gevonden worden – en je dus positief test – spreken we van verhoogde kans op coeliakie. Je hebt dan waarschijnlijk coeliakie. Het aantonen van antistoffen is niet hetzelfde als een diagnose. Een specialist moet die diagnose vervolgens stellen.

Stap 2 houdt in dat je – na een positieve test – of aanhoudende darmklachten naar een maag-darm-leverspecialist wordt verwezen. Deze verwijzing krijg je via de huisarts.

Artsen maken daarbij gebruik van de Richtlijn Coeliakie. De specialist bepaalt op basis van deze richtlijn welk onderzoek nodig is om de diagnose coeliakie te stellen. Voorheen was er dan een biopsie (dunne darm) nodig. Tegenwoordig is dit niet meer altijd nodig. De specialist zal jou hier meer over uitleggen. Bij een biopsie neemt de arts kleine stukjes weefsel (een biopt) van de dunne darm om te onderzoeken op schade aan de darmvlokken, die kenmerkend is voor coeliakie.

Op basis van de testresultaten zal de arts de diagnose bevestigen en een behandelplan opstellen, meestal bestaande uit een strikt glutenvrij dieet. Levenslang. Een juiste diagnose betekent een verandering in je leven. Natuurlijk moet je je voedingspatroon volledig omgooien, maar verdwijnen hiermee wel snel jouw klachten. Dit leidt tot een flinke verbetering van je gezondheid en kwaliteit van leven!