3 signalen dat je te weinig koolhydraten eet

Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. Als mensen willen afvallen, wordt hen dikwijls aangeraden om minder koolhydraten te eten. Ook mensen met diabetes type 2, die hun bloedsuikerwaarden willen verbeteren, laten het brood en de pastagerechten vaker staan. Maar je lichaam heeft wel koolhydraten nodig voor een goede gezondheid. Wanneer je te weinig koolhydraten eet, kan dit een aantal gevolgen hebben.

signalen weinig koolhydraten eten

Hoeveel koolhydraten per dag?

Een koolhydraatarm dieet bestaat uit veel groenten en vlees, en weinig brood en pasta. Bij een koolhydraatarm dieet haal je jouw energie uit vetten en eiwitten. Bij een gemiddeld koolhydraatarm dieet eten mensen tussen de 50 en 130 gram koolhydraten per dag. Wanneer je dit dieet niet volgt, dan is een gemiddelde van 250 gram koolhydraten per dag (voor vrouwen) en 350 gram koolhydraten per dag (voor mannen) gebruikelijk. De Gezondheidsraad adviseert namelijk om 40 procent van je energie uit koolhydraten te halen.

De voor- en nadelen van koolhydraatarm dieet

Er bestaan strenge diëten, zoals het keto-dieet, waarbij je slechts 50 gram koolhydraten per dag binnenkrijgt. Dit dieet kan helpen bij het afvallen of het verbeteren van je bloedsuikerwaarden en hormoonspiegel. Voor mensen met diabetes type 2 kan een koolhydraatarm dieet dan ook zinvol zijn. Echter bestaat de kans dat je door een koolhydraatarm dieet te weinig vezels binnenkrijgt, alsook een tekort aan B-vitamines en jodium ontwikkelt.

Herken je onderstaande klachten? Dan is de kans groot dat je te weinig koolhydraten eet.

3 signalen dat je te weinig koolhydraten eet

1. Vaak hoofdpijn

Om energie te krijgen, verbrandt je lichaam vet. Bij dit proces komen ketonen vrij, vooral wanneer je een koolhydraatarm dieet combineert met veel sporten. Ketonen zijn moleculen die je na het sporten weer uitplast. Dit kan uitdroging veroorzaken met hoofdpijn tot gevolg.

Heb jij de laatste tijd vaak hoofdpijn? Dan kan dat komen doordat je te weinig koolhydraten eet. Het is belangrijk dat je voldoende water drinkt, want zo kan je uitdroging voorkomen en dus ook hoofdpijn. Uiteraard bestaan er nog andere oorzaken van hoofdpijn, bijvoorbeeld hoofdpijn door warmte.

2. Vaak verkouden

Ben je dikwijls verkouden? En dan bedoelen we niet het coronavirus. Een ‘gewone’ verkoudheid die lang blijft duren, kan wijzen op een lage weerstand. Wanneer je gedurende lange tijd weinig koolhydraten binnenkrijgt, kan dat effect hebben op het produceren van antilichamen. Hierdoor ben je gevoeliger voor virussen en kan je dus vaker verkouden zijn. Lees hier nog 9 tips om je weerstand te verhogen.

3. Extreme vermoeidheid

Merk je dat je van de kleinste inspanning ontzettend moe wordt? Dan kan dit wijzen op een gebrek aan energie doordat je lichaam te weinig koolhydraten binnenkrijgt. Als je weet dat je je gaat inspannen, is het dus geen slecht idee om wat meer koolhydraten te eten.

Je leest het: het is niet zo’n goed idee om koolhydraten volledig te verbannen uit je leven. Minder koolhydraten eten kan wel, bijvoorbeeld als je wilt afvallen of diabetes type 2 hebt, maar laat je in dit geval goed begeleiden door een diëtist of voedingsdeskundige.

Lees ook:

Glutenintolerantie: alles wat je erover moet weten

Testen op Coeliakie: hoe werkt dit?