Bore-out: het minder bekende broertje van burn-out dat je niet mag onderschatten

Van een burn-out hebben we inmiddels allemaal al gehoord, maar ken je ook het fenomeen ‘bore-out’? Hoewel de symptomen gelijkaardig zijn, ligt de oorzaak elders. In tegenstelling tot burn-outs, zijn bore-outs niet het gevolg van een overvloed aan werk en stress, maar ontstaan ze net door een weinig uitdagende of eerder ‘saaie’ werkomgeving. Marie Parmentier, manager bij rekruteringsspecialist Robert Walters, legt uit wat de mogelijke gevaren zijn en geeft een aantal tips om zo’n bore-out aan te pakken.

bore out

Wat is een bore-out?

Een bore-out kan ontstaan door dagelijks in situaties te verkeren waarin je als werknemer onvoldoende gestimuleerd of uitgedaagd wordt. “Wanneer werknemers hun job saai vinden, gaan ze zich soms letterlijk vervelen op het werk. Dat klinkt misschien niet zo erg, maar het kan kwalijke gevolgen hebben. Door die verveling riskeren ze bijvoorbeeld de interesse in hun werk te verliezen, gedemotiveerd of vermoeid te raken en uiteindelijk kunnen ze zelfs last krijgen van stress- of paniekaanvallen,” vertelt Marie.

Mogelijke gevaren

Werknemers kunnen dus wel degelijk lijden onder de gevolgen van een bore-out. Marie: “Het grootste gevaar zit hem in het feit dat mensen er minder snel over durven praten. Dat is ook logisch, want het kan nogal flauw klinken om te zeggen dat je overspannen bent door verveling op het werk. Niet iedereen durft toe te geven dat hun job saai is. Maar door het probleem voor zichzelf te houden, wordt het vaak alleen maar erger.”

Maar ook voor organisaties kan het negatieve gevolgen hebben. “Organisaties waar medewerkers te maken hebben met een bore-out, zullen moeite hebben om werknemers lang aan boord te houden. Van zodra mensen ‘ziek’ worden als gevolg van verveling, scheelt er dus duidelijk iets aan de bedrijfscultuur. En dat kan een negatief effect hebben op potentiële nieuwe medewerkers. De reputatie van de organisatie staat immers op het spel wanneer kandidaten te weten komen dat andere medewerkers ‘out’ zijn als gevolg van een bore-out.”

Wie krijgt er mee te maken?

Gelukkig is niet iedereen even gevoelig voor een bore-out. Volgens Marie hebben vooral werknemers met weinig zelfvertrouwen een grotere kans om hiermee te maken te krijgen. “Mensen met een laag zelfbeeld stellen zich vaak passief op, en zullen minder snel actie ondernemen wanneer ze merken dat ze geen energie meer uit hun job halen. Dat komt omdat ze misschien wel een nieuwe uitdaging willen zoeken, maar aan zichzelf twijfelen. Ze denken dat ze een nieuwe job niet zullen aankunnen, of ze durven gewoon geen ontslag te geven. Daardoor blijven ze té lang in dezelfde situatie zitten.

Maar ook professionals met wat meer zelfvertrouwen blijven niet helemaal uit de gevarenzone. Net doordat er minder over een bore-out gepraat wordt, wordt het ook minder erkend dan een burn-out bijvoorbeeld. Het is dus best mogelijk dat een deel van de gevallen met een burn-out eigenlijk te maken heeft met een bore-out.”

Hoe pak je het aan?

Merk je dat je werk niet uitdagend genoeg is en dat je onvoldoende energie en voldoening haalt uit je job? Wacht dan zeker niet te lang met het zoeken naar een nieuwe uitdaging en probeer uit je comfortzone te komen. Zo vermijd je van in een negatieve spiraal terecht te komen, met alle gevolgen van dien.

“Geef ten eerste aan jezelf toe dat er een probleem is. Lukt dat, dan kan je ook proberen er met iemand anders over te praten. Dat kan een familielid zijn, maar even goed een collega die je vertrouwt,” zegt Marie.

Heb je nog niet voldoende moed bijeengeraapt om ook je werkgever in te lichten? Sporten of nieuwe dingen leren, kunnen ook zorgen voor een boost in je zelfvertrouwen. Zeker het proberen waard!

“Ten slotte moet je gewoon de sprong durven wagen. Een nieuwe uitdaging zal je goed doen. Een nieuwe job zorgt immers voor nieuwe uitdagingen en weinig kans op verveling. De hernieuwde energie en voldoening die je haalt uit je werk volgt dan vanzelf”, besluit Marie.

Lees ook: Ongelukkig in je job? Spreek erover met je baas