Altijd koud? 10 mogelijke oorzaken en oplossingen
Ben jij die persoon in je familie die het altijd koud heeft en zelfs in de zomer naar een trui grijpt? Misschien denk je dat het simpelweg aan je genen ligt dat jij het constant koud hebt, maar het kan ook een medische oorzaak hebben. Wat is de oorzaak van altijd koud hebben? Hieronder delen we 10 mogelijke oorzaken waarom je het altijd zo koud hebt.
Altijd koud? 10 mogelijke oorzaken en oplossingen
1. Een ijzertekort
Wat is de oorzaak van altijd koud hebben? Welke vitamine tekort bij koud hebben? Een eerste mogelijke oorzaak is een tekort aan ijzer. Een ijzertekort kan verklaren waarom je continu zo loopt te bibberen. Altijd koud hebben en moe zijn, zijn symptomen van een ijzertekort. Rode bloedcellen hebben namelijk ijzer nodig om zuurstof in het bloed te vervoeren, en een laag ijzergehalte kan je bloedcirculatie verstoren.
Via een bloedonderzoek bij je huisarts kom je te weten of er sprake is van een ijzertekort. Zo ja, dan kan je jouw ijzertekort aanvullen door voedingsmiddelen met ijzer te eten. Denk aan runds- en lamsvlees, volkorenbrood en volkorenpasta. Eet je geen vlees? Kies dan voor vleesvervangers met ijzer zoals ei, peulvruchten, tofu, tempé, noten, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Eet je gezond maar heb je toch nog een ijzertekort? Dan kan je huisarts ijzertabletten voorschrijven.
Lees ook: Hoe kan ik mijn ijzertekort aanvullen?
2. Vitamine B12 tekort
Waarom ben ik altijd zo koud? Wat kom je tekort als je het altijd koud hebt? Naast een ijzertekort kan onvoldoende vitamine B12 ervoor zorgen dat je het koud krijgt, een verdoofd gevoel krijgt en weinig energie hebt. Vitamine B12 vind je voornamelijk in zuivelproducten zoals eieren, kaas en yoghurt, alsook in vlees, kip en vis. Mocht gezonde voeding onvoldoende helpen om je vitamine B12 tekort aan te vullen, dan kan je huisarts eventueel vitamine B12 tabletten voorschrijven.
3. Schildklieraandoening
Waarom word ik niet warm? Bij een schildklieraandoening werkt je metabolisme niet optimaal, waardoor je het de hele tijd koud kunt hebben. Let op symptomen zoals haaruitval en constipatie en laat je bloed testen bij de huisarts. Indien er sprake is van een schildklieraandoening, wordt er meestal medicatie opgestart om dit te behandelen.
4. Ondergewicht of dieet
Waarom voel ik me zo koud? Wanneer je gewicht aan de lage kant is, kan dit een mogelijke verklaring zijn waarom je het altijd koud hebt. Vet werkt als natuurlijke isolatie, dus wanneer je er minder van hebt, kan je lichaam zich moeilijker warm houden. Als je ondergewicht hebt, doe je er goed aan om dit te bespreken met je huisarts of een voedingsdeskundige.
Ben je op dieet? Let er dan op dat je alle nodige vitaminen en mineralen binnenkrijgt en geen voedingsstoffen tekort hebt. Bij twijfel kan een bloedonderzoek aangewezen zijn. Sowieso is het geen goed idee om een crashdieet te doen want dan is de kans groot dat je voedingsstoffen tekort komt. Een gezonde en gevarieerde voeding, in combinatie met voldoende beweging, is de sleutel van een gezonde levensstijl.
5. Te weinig slaap
Kun je het koud hebben als je moe bent? Ja. Chronisch slaaptekort kan je metabolisme vertragen, waardoor je je de hele dag rillerig voelt. Zorg voor voldoende nachtrust om je lichaamstemperatuur te reguleren. Ben je een slechte slaper? Deze kruiden bevorderen een goede nachtrust en zijn zeker het proberen waard.
6. Dehydratatie
Voldoende water drinken is essentieel. Bij dehydratatie is je lichaamstemperatuur lager, waardoor je het koud krijgt. Drink minstens anderhalf tot twee liter water per dag. Heb je moeite met water drinken? Check dan deze 10 tips om meer water te drinken.
7. Verminderde bloedcirculatie
Waarom heb ik het altijd koud? Slechte doorbloeding kan leiden tot koude handen en voeten. Beweeg regelmatig en houd je lichaam actief om de bloedstroom te bevorderen.
8. Stress en angst
Kan je het koud hebben van stress? Jazeker, stress kan je lichaamstemperatuur beïnvloeden. Sommige mensen gaan plotseling heftig transpireren en anderen krijgen koude rillingen. Probeer stress te verminderen door ontspanningsoefeningen en voldoende rust. Plan ook voldoende momenten in je agenda om dingen te doen waar je blij van wordt en waar je van kunt opladen.
9. Medicatiegebruik
Sommige medicijnen kunnen invloed hebben op je lichaamstemperatuur. Lees de bijsluiter of raadpleeg je huisarts als je vermoedt dat dit een rol speelt.
10. Hormonale veranderingen
Ten slotte kunnen hormonale schommelingen, zoals tijdens de menstruatie of menopauze, invloed hebben op je lichaamstemperatuur. Hier kan je weinig aan veranderen, maar bespreek het gerust eens met je huisarts of gynaecoloog.
Kortom, er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het altijd koud hebben. Is het ongezond om het koud te hebben? Zolang je lichaamstemperatuur tussen de 35,5 en 37,5 graden is, is er niets aan de hand. Zodra je onder de 35 graden komt, is er sprake van onderkoeling. Vooral de nieren, het hart, de spieren en stofwisseling krijgen het dan flink te verduren. Bij aanhoudende klachten is het verstandig om je huisarts te raadplegen zodat de onderliggende oorzaak achterhaald kan worden.