Sterker tandvlees, frissere adem: dit is hoe het zit

Heb je af en toe last van gevoelig, geïrriteerd en/of ontstoken tandvlees? Dan ben je niet de enige. Gevoelig tandvlees kan ongemakkelijk zijn, maar het is vooral belangrijk om het niet te negeren.

Gezond tandvlees speelt namelijk een cruciale rol in zowel je mondgezondheid als je algehele gezondheid. En wist je dat tandvleesproblemen vaak hand in hand gaan met een slechte adem? In deze blog lees je precies hoe het zit en wat je kunt doen.

ontstoken tandvlees

Waarom je tandvlees aandacht nodig heeft

Tandplak dat zich ophoopt onder de tandvleesrand kan ernstige gevolgen hebben. Het scheidt namelijk zuren af die je tandvlees aantasten, wat kan leiden tot irritatie, ontstekingen en uiteindelijk zelfs kaakbotbeschadiging. Als tandplak niet goed wordt verwijderd, kan het verharden tot tandsteen. Dit irriteert het tandvlees nog meer en kan zelfs leiden tot teruggetrokken tandvlees.

Behalve dat het slecht is voor je tandvlees, kan dit ook zorgen voor een vervelende ademgeur. De ontstekingsprocessen in je mond kunnen namelijk zwavelverbindingen vrijlaten, wat resulteert in een slechte adem. Gezond tandvlees is daarom niet alleen essentieel voor een sterk gebit, maar ook voor een frissere adem.

Voorkom verdere irritatie

Als je al last hebt van gevoelig tandvlees, kunnen bepaalde ingrediënten in mondverzorgingsproducten de problemen verergeren. Producten met alcohol, SLS (sodium lauryl sulfaat) en kunstmatige smaakstoffen staan erom bekend dat ze je mond uitdrogen en het tandvlees nog meer irriteren. Deze stoffen doen je mond meer kwaad dan goed, vooral als je al last hebt van gevoelig tandvlees of een droge mond.

Kies daarom voor producten die mild en mondvriendelijk zijn. Ingrediënten zoals xylitol, aloë vera, essentiële oliën en foliumzuur helpen je tandvlees te kalmeren en te versterken. Deze natuurlijke bestanddelen ondersteunen je mondgezondheid zonder irritatie te veroorzaken.

Wat kun je doen voor sterker tandvlees en een frissere adem?

Om je tandvlees sterk te houden en je adem fris, zijn er verschillende producten en methoden die je kunt gebruiken. Poetsen alleen is niet genoeg; je zult je routine moeten aanvullen met specifieke producten die zich richten op de gezondheid van je tandvlees.

1. Gebruik een tandvleesvriendelijke tandpasta

Voor gevoelige tanden en geïrriteerd tandvlees is een speciale tandpasta zoals Julibrite tandpasta ideaal. Deze tandpasta is vrij van agressieve stoffen en bevat juist ingrediënten zoals xylitol en aloë vera, die helpen om je tandvlees te kalmeren en versterken.

2. Probeer een kalmerende tandvleesfoam

Heb je regelmatig last van geïrriteerd tandvlees? Dan kan een product zoals Ryttpro tandvleesfoam verlichting bieden. Deze foam is speciaal ontwikkeld om het tandvlees te kalmeren en zorgt tegelijkertijd voor een schoon en fris gevoel in je mond.

3. Oxyfresh Pro Relief Gel voor intensieve verzorging

Als je tandvlees extra aandacht nodig heeft, is de Oxyfresh Pro Relief Dental Gel een goede optie. Deze gel bevat essentiële oliën en aloë vera om je tandvlees intensief te verzorgen en het herstel te bevorderen.

4. Gebruik een waterflosser

Je tandenborstel bereikt niet alles, vooral niet onder de tandvleesrand waar tandplak zich ophoopt. Een waterflosser is daarom een onmisbare toevoeging aan je routine. Deze verwijdert op een zachte, maar effectieve manier de achtergebleven plak en helpt zo om je tandvlees gezond te houden. Denk bijvoorbeeld aan de Oral Icon Waterflosser met GumGentle+™ technologie, die veilig is voor gevoelige tanden en tandvlees.

Waarom frissere adem begint met gezond tandvlees

Een frisse adem is niet alleen het resultaat van goed poetsen, maar vooral van een gezond gebit en tandvlees. Slechte adem kan vaak ontstaan door de ophoping van voedselresten en plak onder het tandvlees. Door regelmatig te flossen, je tong te reinigen en een mild mondwater te gebruiken, zorg je ervoor dat nare geuren geen kans krijgen.

Een goed voorbeeld van zo’n mondwater is de Julibrite Mondwater, dat zonder agressieve chemicaliën je mond verfrist en je mondflora in balans houdt. Door te kiezen voor producten die je tandvlees beschermen en verzorgen, zorg je niet alleen voor een frissere adem, maar ook voor een gezonder gebit.

Bezoek regelmatig de mondhygiënist

Hoewel je met goede mondverzorgingsproducten al veel kunt doen voor je tandvlees, is het belangrijk om regelmatig je tandarts of mondhygiënist te bezoeken. Zij kunnen de plekken reinigen waar je zelf niet bij komt en advies geven over de beste verzorging van je gebit. Hiermee voorkom je dat tandvleesproblemen verergeren en zorg je ervoor dat je gebit én je adem gezond blijven.

Tips voor thuis: sterker tandvlees en frissere adem

Poets twee keer per dag met een tandpasta die mild is voor je tandvlees.
Flos dagelijks of gebruik een waterflosser om plak onder de tandvleesrand te verwijderen.
Gebruik mondwater zonder alcohol en andere agressieve ingrediënten.
Reinig je tong met een tongschraper om de bron van slechte adem aan te pakken.
• Bezoek regelmatig je tandarts of mondhygiënist voor controle en reiniging.

Met deze tips kun je zelf aan de slag om je tandvlees sterker te maken en te genieten van een frissere adem.