Baaldag? Zo raak je er doorheen
We worden allemaal wel eens wakker met een minder goed gevoel. Of het nu gaat om de Monday Blues, een piekerbui, gebrek aan inspiratie of zelfs fysiek ongemak, baaldagen horen nu eenmaal bij het leven. Ze hoeven echter niet per se je productiviteit te verstoren. Met een paar strategieën in de aanslag kun je toch op koers blijven met je professionele doelen en tegelijkertijd je welzijn in stand houden.
Recruitment specialist Robert Walters deelt een aantal praktische tips om als een pro door die baaldag heen te komen.
1. Baaldag? Erken en accepteer je gevoelens
Eerst en vooral is het essentieel om de emoties of fysieke ongemakken die je ervaart te erkennen en te accepteren. Het negeren of onderdrukken van deze gevoelens kan leiden tot een verdere afname van de productiviteit. Neem in plaats daarvan even de tijd om te begrijpen wat de reden is van je ongemak. Het identificeren van de oorzaak kan je helpen om het effectiever aan te pakken.
Wees vooral lief voor jezelf. Onthoud dat het leven niet draait om perfectie en dat het oké is om niet altijd optimaal te presteren. Behandel jezelf met hetzelfde medeleven dat je een collega in een vergelijkbare situatie zou bieden.
2. Stel prioriteiten
Wanneer je je niet top voelt, is het cruciaal om je takenlijst te overlopen en effectief prioriteiten te stellen. Begin met het identificeren van de meest dringende taken die je onmiddellijke aandacht vereisen. Verdeel ze in kleinere, behapbare stappen en pak ze één voor één aan. Door je te concentreren op essentiële taken kun je toch vooruitgang boeken, zelfs als het niet op je gebruikelijke tempo gaat.
Stel je verwachtingen bij en bepaal haalbare doelen voor die dag. Stel, indien mogelijk, minder belangrijke taken uit naar een andere dag. Dit zal je helpen om je minder overweldigd te voelen.
3. Neem pauzes en beweeg
Hoewel het contra-intuïtief lijkt, kan het nemen van regelmatige pauzes gedurende de dag je productiviteit verhogen. Als je jezelf korte periodes van ontspanning gunt, maak je je geest leeg, verminder je stress en heb je een frisse blik als je weer aan het werk gaat. Gebruik methoden zoals de Pomodoro techniek, waarbij je 25 minuten werkt en dan 5 minuten pauze neemt. Doe tijdens je pauzes activiteiten die je helpen nieuwe energie op te doen, zoals stretchen of een korte wandeling maken.
4. Draag extra zorg voor je lichaam en geest
Door voorrang te geven aan zelfzorg, ben je beter in staat om de uitdagingen van een baaldag aan te gaan. Denk eraan om stressverlagende oefeningen te integreren in je werkdag, zoals mediteren, in een dagboek schrijven of luisteren naar rustgevende muziek.
Houd je energieniveau op peil door voldoende water te drinken en voedzame maaltijden te eten. Vermijd overmatige cafeïne en suiker, want die kunnen later op de dag leiden tot een energiedip.
5. Zoek steun en gezelschap
Aarzel niet om steun te zoeken als je je niet goed voelt. Praat met een vertrouwde collega of leidinggevende die een luisterend oor of advies kan bieden. Alleen al iemand hebben om mee te praten kan soms helpen om stress te verlichten en een frisse blik te werpen op de situatie. Door positieve interacties aan te gaan met collega’s, zoals een vriendelijk praatje of een gezamenlijke lachbui, zal je humeur verbeteren en je dag draaglijker worden.
6. Pas je omgeving aan
Het creëren van een comfortabele werkomgeving kan een grote invloed hebben op je productiviteit en humeur. Pas indien mogelijk de verlichting en temperatuur aan, speel wat muziek af of gebruik een witteruis-machine om een meer rustgevende sfeer te creëren. Geef je werkplek een persoonlijk tintje met spullen die je vreugde of inspiratie geven.
Vergeet ook je digitale werkomgeving niet: ruim je bureaublad op, kies een inspirerende achtergrondafbeelding en schakel niet-essentiële meldingen uit. Soms kunnen kleine veranderingen in je omgeving een groot verschil maken in je mindset.
7. Sluit je dag positief af
Neem aan het einde van de dag even de tijd om te reflecteren op wat je hebt bereikt, hoe klein ook. Het vieren van deze prestaties zal je een gevoel van voldoening en voltooiing geven, waardoor je de dag beter kunt afsluiten dan je hem begon. Op deze manier stel je jezelf op voor een betere dag morgen.
Baaldagen overkomen iedereen – wees dus niet te streng voor jezelf. Je kunt nog steeds het beste uit je werkdag halen, zelfs als je je niet op je best voelt. Onthoud dat slechte dagen slechts tijdelijk zijn en dat je door deze strategieën toe te passen in een mum van tijd weer je normale productieve zelf bent.